Consultant in het Oosten
Merlin van Rie
Consultant in het Oosten
02/17/2018
8 min
0

"De Chinese hel kent 18 lagen", vertelde hij.

02/17/2018
8 min
0

Het Chinese Nieuwjaar is net begonnen. Draken verjagen de monsters, de rode kleur schrikt ze ook af en met vuurwerk heb je er voor het komend jaar helemaal geen last meer van. Het is indrukwekkend om zo’n viering te zien. En vervolgens gaat de Chinees helemaal weer op in onze maatschappij…

Maar heb je je ooit je wel eens afgevraagd waarom ‘de Chinees’ zich zo makkelijk aanpast in de Westerse wereld? Waarom ze bij het restaurant altijd vriendelijk zijn? Ook bij de snackbar? Bescheiden en bijna onderdanig? Ze zijn hier, wonen en werken hier, maar het ‘voelt’ niet als dominant aanwezig. Hoe zeg je dat… blending in?

Eurocommissaris Timmermans is ook enthousiast over de Chinezen. Hij zei het nog bij Jinek op 15 februari 2018: “Chinezen en Nederlanders zijn een goede match. We zijn harde werkers, we begrijpen elkaar”.

Ruben Terlou geeft in zijn prachtige programma ‘Door het hart van China’ (trailer) aan hoe intrigerend hij de Chinese cultuur vindt. Hij ontmoet ook met regelmaat mensen die zich in de bergen terugtrekken als monnik op zoek naar verlichting.

Ze werken keihard!

Zoals in het blog ‘Deze Zuid-Koreaan dacht out of the box’ al aangegeven wordt er hard gewerkt. Ik schreef over K.T. van ASML die het in Zuid-Korea niet vol hield en zijn heil ergens anders in de wereld zocht. Hij heeft me ook nog iets anders verteld, dat heel opmerkelijk was. En dat heeft alles te maken met de beleving van de donkere kant van de Chinese mythologie, die je ook aantreft in omringende landen als Korea, Taiwan en Japan. En die blijkt een belangrijke reden waarom de Chinees/de Aziaat niet of bijna nooit klaagt of in verzet komt, maar wel z’n leven lang keihard werkt met nauwelijks vakantie. Dat heeft met “Diyu” te maken: de hel.

Het is je vergeven

In het Westen zijn we nogal vergevingsgezind naar ons zelf. We kunnen best heel kritisch zijn naar onszelf en Pietjes Precies, maar toch… zodra we wat fout doen, is een schietgebedje of een ‘Volgende keer beter’ voldoende om weer met een blanco lei te beginnen. Vroeger gingen we biechten, moest je een aantal gebedjes doen en zo. En de zonden waren je weer vergeven.

Het lichaam is tijdelijk, de ziel leeft voort

K.T. vertelde me in ons gesprek dat je op deze aardkloot tijdelijk bent en dat je ziel voort zal leven in een nieuw lichaam. En dat je ziel gereinigd wordt in de hel. En niet een Westerse hel, maar de Chinese, die diverse lagen kent.

In de Chinese wereld is dat anders dus! Volgens de Chinezen gaan alle zielen naar de hel. Voor een fikse schoonmaakbeurt en om voorbereid te worden op de wedergeboorte… in een ander lichaam met een nieuw lot. De kwaliteit van het nieuwe leven is afhankelijk van de daden in het oude! Dus is het raadzaam om in dit leven een beetje rekening te houden met daar waar je ziel later naar toe gaat.

Alles op één verzamelfactuur

De hel van de Chinezen is 18 lagen diep. Er bestaan verschillende stromingen in de Chinese mythologie, gebaseerd op het boeddhisme, taoïsme en confucianisme. Deze hebben alledrie hun overtuigingen over het ‘afterlife’. Als je mazzel hebt zijn het slechts 3 of 4 lagen. Maar dat kan dus flink oplopen! Detail: álles wat je in dit aardse leven aan te rekenen is, wordt verzameld tot aan het einde van de rit en dan is het pay time!

Groot bedrag pinnen niet mogelijk!

Ieder laag in de hel pakt een bepaald aspect aan van de compensatie voor de zonden. Hoe erger de zonde, hoe gruwelijker de “compensatie”. En er wordt per stuk afgerekend. Groot bedrag pinnen is niet mogelijk. Martelingen, straffen… het wordt net zo lang herhaald totdat de ziel (op dat vlak) gereinigd is. Wanneer je dus nogal wat diversiteit aan zonden met je ziel meeneemt, ben je kennelijk wel even zoet met compenseren…

Wachtkamer voor schuldbewuste zielen

De wereld verandert

Sommige Chinese religieuze stromingen zeggen dat er nieuwe lagen komen of huidige vernieuwd worden, omdat de wereld verandert. De straffen evolueren mee. Er schijnt ook een ‘City of Innocent Deaths’ te bestaan trouwens: een wachtkamer voor schuldbewuste zielen, waar nog geen passende straf voor is uitgevonden.

Ik begrijp steeds meer de spanning en bezorgdheid waar zij mee te maken hebben in dit aardse bestaan! En waarom ze doorgaans dus zo veel slanker zijn dan de doorsnee westerling. Door hun permanente spanning en bezorgdheid die ze voelen, 24/7, behalve als ze slapen. Ik begrijp dus ook waarom ze overal in slaap kunnen storten en die hazenslaapjes kunnen doen! Dan staat het tenminste even stil in hun hoofd.

Ook uit de profielscans van Facet5 waar ik mee werk, blijkt dat ten opzichte van andere nationaliteiten een hoge score te zien is in spanning en bezorgdheid (verzamelnaam: Emotionaliteit). De Nederlander staat onderaan; China boven het midden, Hong Kong, Japan en Korea scoren heel hoog.

Verhouding in emotionaliteit (spanning en bezorgdheid)

Toen ik deze grafiek meer tot me door liet dringen, gecombineerd met het verhaal van K.T., steeg mijn bewondering voor zijn keuze nog meer! Zeker toen ik de opsomming van alle lagen ontdekte op internet, die omschreven waren in weinig vergevingsgezinde bewoording.

De 18 lagen van Diyu (hel)

 1. Bij diegene die problemen veroorzaakt door te roddelen, wordt de tong uitgesneden.
 2. Bij diegene die het huwelijk van anderen kapot maakt, wordt de vingers afgehakt.
 3. Diegene die onenigheid veroorzaakt tussen familieleden van anderen, zal aan ijzeren bomen worden gehangen.
 4. Zij die aan hun straf voor hun misdaden kan ontsnappen in dit leven, worden hard geconfronteerd met hun eigen daden.
 5. Huichelaars en lastpakken zullen hun straf krijgen in een stoommachine.
 6. Zij die wraak veroorzaken worden vastgeketend aan gloeiende koperen pilaren.
 7. Zij die nodeloos of voor vanuit genot onschuldigen vermoorden met een mes, zullen gestraft worden met het beklimmen van een berg van messen. Zondaars worden gedwongen zichzelf te verwonden door het beklimmen van een berg messen, waarvan de punten naar buiten steken.
 8. Diegene die doelbewust verdeeldheid zaait, zij die anderen bedriegen (ook ouders) en vreemdgangers zullen achtergelaten worden in ijzige kou.
 9. Verkrachters, dieven, bedreigers en lasteraars worden gebakken in olie.
 10. Zij die dieren mishandelen zullen worden mishandeld door dieren.
 11. Zij die babies verlaten of doden, zullen midden in rottend water een zware rotssteen moeten tillen totdat ze neerstorten.
 12. Zij die moedwillig voedsel verspillen zullen met hellevuur gevoed worden door demonen.
 13. Zij die de ander niet respecteert, zullen in bloed worden gedrenkt.
 14. Zij die zelfmoord plegen, zullen rondzwerven in een verlaten stad, in een gure wind van lijden in een regen van pijn, 24/7. Zij hebben namelijk moedwillig het karma van de incarnatie veranderd.
 15. Grafschenners worden in mootjes gehakt.
 16. Dieven, rovers en corrupten worden in de lava van de hel gegooid.
 17. Zij die de zwakkeren onderwerpen, die hun kracht misbruiken en mensen onderdrukken zullen vermalen worden onder een molensteen.
 18. Zij die de wet ontduiken en louche en criminele handel bedrijven, worden door demonen door midden gezaagd.

Eerste laag

Tweede laag

Derde laag

Vierde laag

Vijfde laag

Zesde laag

Zevende laag

Achtste laag

Negende laag

Tiende laag

Elfde laag

Twaalfde laag

Dertiende laag

Veertiende laag

Vijftiende laag

Zestiende laag

Zeventiende laag

Achttiende laag

Reacties
Categorieën