Profielscans

Gedrag is te meten


Wetenschappelijk je gedrag meten lukt alleen wanneer een profielscan gebaseerd is op de Big 5 uit de Psychologie. Je kunt anders net zo goed een horoscoop laten trekken. Heeft feitelijk ook geen waarde. Veel van dit soort tools, zoals MBTI, DISC en Insights, worden vaak ingezet, maar zijn niet op wetenschap gebaseerd. Laat staan profielscans die gratis worden aangeboden op internet. Dan zijn het meer marketingtools die ingezet worden om je op een mailinglijst te krijgen. Je herkent altijd wel wat in deze teksten, maar feitelijk is het gewoon hele generieke tekst.

Wanneer je écht wilt meten wat iemands (voorspeld) gedrag is in bepaalde situaties, dan kun je beter Facet5 checken. Een profielscan die wetenschappelijk onderbouwd is, continu wordt geupdate naar de nieuwste maatstaven en bovendien ook is in te zetten om een blauwdruk van teams te maken: Wat is voorspeld gedrag van het team bij probleemstellingen, hoe komen ze tot overeenstemming en wat laat het team zien bij discussie, onenigheid of zelfs conflicten.

Effectiviteit is vaak een noodzaak. Niet alleen thuis, met sport, muziek of een andere hobby, maar ook op je werk. Er zijn verschillende opties om te toetsen (en voorspellen) wat iemands gedrag is in een bepaalde context. De diepgang, nauwkeurigheid en levensduur van zo'n toets is afhankelijk van de kwaliteit van de profielscan en het systeem dat er achter zit. Nog mooier is het als de rapportage makkelijk leesbaar is en toegeschreven is naar verschillende persoonlijkheidsmodellen. Niet ieder bedrijf werkt immers met dezelfde HR-tools.

Wat kun je zoal meten?

  • Welke kwaliteiten en valkuilen heeft iemand?
  • Hoe reageert iemand bij (structureel) hoge werkdruk of stress?
  • Welk gedrag laat hij zien bij discussies en conflicten? Niet alleen als individu, maar ook in het team?
  • En gaat die kennis verder dan alleen die van 'vluchten, vechten en/of bevriezen?'
  • Kun je iemands gedrag voorpellen wanneer hij lid is van een team?
  • Kun je een profiel samen stellen en aan de hand daarvan heel selectief op de gespecificeerde gedragscompetenties werven?

Blisworks werkt met Facet 5, omdat deze de meest recente en geüpdatete vragenlijst van nu is. Plús op wetenschap gebaseerd!

De Facet5 profielscan geeft op een snelle manier inzicht in de persoonlijke capaciteiten.
De profielscan besteedt niet alleen aandacht aan effectief gedrag maar ook aan ineffectief gedrag. Het gaat dan om de vervorming van effectief gedrag, het ‘te veel’ met andere woorden, iets wat vergelijkbaar is met de valkuil in de theorie van de kernkwadranten. Een Facet 5 rapportage bestaat uit 5 rapportages in één document, die allen naar een bepaald (wetenschappelijk) model geschreven zijn. Maar wel leesbaar.

 

 

 
Reactie plaatsen